Begrippenlijst

  • Alpha-tocoferol

    Alfa-tocoferol is een andere benaming voor vitamine E.

  • Anthocyanen

    Anthocyanen zijn natuurlijke kleurstoffen in rood-blauwe planten. De kleurstoffen behoren tot de groep van fenolen. Anthos betekent bloem en kyanos betekent blauw en komt uit het Grieks. Ze komen veel voor in hogere planten. De kleurstof komt vooral voor in de bloemen en vruchten. Een kilo bosbessen bevat ongeveer 1,15 gram anthocyanen en rode kool bevat ongeveer 20 mg/gram aan anthocyanen. Anthocyanen komen dus in vrij hoge concentraties voor.

  • Beta glucanen

    Beta-glucanen zijn meervoudige suikers uit schimmels en planten. Beta-glucanen worden ook wel polysacchariden genoemd.

  • Bètacaroteen

    Bètacaroteen is verantwoordelijk voor de oranje kleur van onder andere mango's, mandarijnen en wortelen. Ons lichaam kan bètacaroteen omzetten in vitamine A.

  • Bioflavonoïden

    Bioflavonoïden worden niet tot vitamines gerekend, maar is desondanks ook bekend onder de naam vitamine P. Bioflavonoïden versterken de werking vitamine C en zitten ook in de natuurlijke bronnen van vitamine C.

  • Biotine

    Biotine is een andere benaming voor vitamine B8.

  • Calcium

    Calcium is een mineraal. Calcium is nodig voor sterke botten en een sterk gebit.

  • Caroteen

    Caroteen is een kleine verzameling van onverzadigde verbindingen. Caroteen behoren tot de stofklasse der carotenoïden, een grote groep van gele tot roodachtige kleurstoffen. Carotenen komen in veel in wortel voor. Carota is de Latijnse naam voor wortel en daarvan is de naam caroteen ontleend.

  • Chlorofyl

    Chlorofyl is bladgroen dat nodig is om planten uit zonlicht voedingsstoffen te laten produceren. Vrijwel alle groenten bevatten chlorofyl ook de groenten die zelf niet groen van kleur zijn, wel in mindere mate dan de groene groenten.

  • Chroom

    Chroom is een mineraal. Chroom ondersteunt de werking van insuline in het lichaam en de koolhydraatstofwisseling.

  • Ellaginezuur

    Ellaginezuur is een fytochemical en heeft een sterke celbeschermende werking. Planten produceren de stof om zich te beschermen tegen schimmels, infecties en ongedierte.

  • Flavonoïden

    Flavonoïden vormen een uitgebreide groep van plantaardige stoffen. Flavonoïden worden ook wel bioflavonoïden genoemd. Er zijn ongeveer 4000 soorten flavonoïden bekend. Flavonoïden worden onderscheiden door hun chemische structuur in Anthocyane, Catechinen, Flavonen, Flafonolen, Flavononen en Isoflavonen. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de kleuren in groenten, fruit en bloemen. In de herfst zorgen ze ook voor de herftsverkleuringen in bladeren.

  • Foliumzuur

    Foliumzuur is een vitamine uit het vitamine B-complex en in water oplosbaar. Foliumzuur is ook wel bekend als vitamine B11. Foliumzuur ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van de zenuwen. Daarnaast ondersteunt foliumzuur de ontwikkeling van het ongeboren kind.

  • Fosfor

    Fosfor is een mineraal. Fosfor ondersteunt vele functies in ons lichaam zoals bijvoorbeeld de aanmaak van botten en de spijsvertering.

  • Fytonutriënten

    Fytonutriënten zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten. Er zijn ongeveer 5000 soorten Fytonutriënten bekend. Fytonutriënten worden onderscheiden door hun chemische structuur in alkaloïden, carotenoïden, fenolen en verbindingen met stikstof en organische zwavel.

  • Galluszuur

    Galluszuur is een geoxideerd polyphenol en een sterke antioxidant. Galluszuur komt onder andere voor in bramen en frambozen, groene thee, cacao en amla.

  • IJzer

    IJzer is een metaal en komt van nature voor in het lichaam in ijzerhoudende eiwit hemoglobine. Dit is aanwezig in rode bloedcellen.

  • Kalium

    Kalium is een mineraal. Kalium kan ondersteunen bij de zenuwprikkelgeleiding en het behouden van een normale bloeddruk.

  • Ketonen

    Ketonen ontstaan tijdens het vasten en bij het gebruik van koolhydraatarme voeding. Ketonen ontstaan als het lichaam een deel van het eigen vet verbrand.

  • Leucine

    Leucine is een essentieel aminozuur. Dat houdt in dat het lichaam zelf geen Leucine kan aanmaken. Leucine ondersteunt het behoud van en het opbouwen van de spiermassa.

  • Linoleenzuur

    Linoleenzuur is een essentieel aminozuur. Dat houdt in dat het lichaam zelf geen Linoleenzuur kan aanmaken.

  • Lycopeen

    Lycopeen is een vetoplosbaar antioxidant. Het behoort tot de groep van carotenoïden. Het is een helderrood carotenoïde dat onder andere in tomaat zit. In het menselijk lichaam is lycopeen het meest voorkomende carotenoïde.

  • Lysine

    Lysine is een essentieel aminozuur. Dat houdt in dat het lichaam zelf geen Lysine kan aanmaken en wij het via onze voeding moeten opnemen. Lysine zit vooral in zuivelproducten, peulvruchten en vlees.

  • Magnesium

    Magnesium is een mineraal. Magnesium ondersteunt verschillende organen in ons lichaam. Denk hierbij aan het hart, de nieren, de spieren, het zenuwstelsel en de botten. Daarnaast ondersteunt het de mentale prestaties en bij vermoeidheid.

  • Mangaan

    Mangaan is een scheikundig element. Mangaan is een toxisch essentieel sporenelement wat betekent dat het menselijk lichaam het in beperkte mate nodig heeft. Mangaan ondersteunt bij de stofwisseling en bij de vorming van botweefsel. Mangaan zit onder andere in spinazie, thee, soja en eieren.

  • Natrium

    Natrium is een mineraal. De vochthuishouding en de bloeddruk worden op het juiste niveau gehouden door natrium. Daarnaast helpt natrium de geleiding van de prikkels langs de zenuwen en de werking van de spieren. Natrium is een belangrijk onderdeel van keukenzout. Let op: de meeste mensen in Nederland krijgen vaak al te veel Natrium binnen.

  • Niacine

    Niacine, ook wel bekend als vitamine B3 of nicotinezuur, ondersteunt bij vermoeidheid en de energiestofwisseling. Uit het aminozuur tryptofaan kan het menselijk lichaam Niacine aanmaken. Daarnaast zit Niacine onder andere in pinda’s, granen, dadels, paddestoelen, vis, kip, wild, eieren en melkproducten.

  • Oligosachariden

    Oligosachariden zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit een klein aantal monosacharide-eenheden. Monosachariden zijn de eenvoudigste koolhydraten.

  • Omega vetzuren

    Omega vetzuren zijn meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren. Omega olie, ook wel omega vetzuren genoemd, behoren tot de familie van de essentiële vetzuren, dit zijn vetzuren die het lichaam nodig heeft om te overleven, maar zelf niet kan aanmaken.

  • Polyfenolen

    Polyfenolen is een groep van chemische verbindingen. Polyfenolen worden gevonden in planten. Het zijn actieve stoffen die oxidaties tegen gaan. Fruit zoals druiven, bessen en granaatappels bevatten veel polyfenolen. Daarnaast komen ze voor in onder andere cacao, walnoot, pinda’s, thee en yerba mate.

  • Proteïne

    Proteïne wordt ook wel eiwit genoemd. Proteïne is een voedingsstof en levert calorieën en aminozuren. Peulvruchten, noten, eieren, vis, vleeswaren, gevogelte en zuivelproducten bevatten hoge concentraties proteïne.

  • Resveratrol

    Resveratrol is een polyfenol die vooral in de schil van blauwe druiven voorkomt.

  • Serine

    Serine is een natuurlijk voorkomend aminozuur. Het is een niet-essentieel aminozuur. De serine kristallen zijn goed oplosbaar in water en hebben een zoete smaak.

  • Sodium

    Sodium is de Engelse vertaling van natrium.

  • Sulforafaan

    Sulforafaan is een indirect werkende antioxidant en zit onder andere in broccoli.

  • Thiamine

    Thiamine wordt ook wel vitamine B1 genoemd en is in water oplosbaar. Het is belangrijk voor de energieproductie, koolhydraatstofwisselingen de geleiding van zenuwimpulsen. Thiamine komt vooral voor in gedroogde gist. Daarnaast komt het voor in hele granen, noten, peulvruchten, varken, lam en rund, gevogelte en melk.

  • Xanthonen

    Xanthonen is een krachtige antioxidant die nog sterker is dan vitamines. Xanthonen zitten vooral in de schil van de Mangosteen.

  • Zeaxanthine

    Zeaxanthine en het verwante luteïne zijn vetoplosbare xanthofyl carotenoïden. Zeaxanthine is een natuurlijke oranje xantofylkleurstof die voorkomt in veel planten, waaronder broccoli, maïs, en sinaasappel.

  • Zink

    Elke menselijke lichaamscel bevat zink. Zink is een mineraal en ondersteunt het immuunsysteem. Het zit in vlees, vis, noten en zaden.

Wilt u iets meer weten over bepaalde stoffen in onze producten? Of begrijpt u een bepaalde term niet? In onze begrippenlijst hebben we een aantal stoffen en termen voor beschreven. Mocht u iets niet kunnen vinden in de lijst of heeft u nog vragen? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. U kunt ons uw vraag mailen of u kunt ons bellen.

E-mail: info@superfruit.nl

Telefoon: 075 612 12 47